PTSD (Posttraumatisk stress)

Mycket kortfattat kan PTSD beskrivas som reaktionen och de efterföljande sviterna hos en person som varit med om trauma och livshotande eller kränkande händelser riktade mot sig eller andra, till exempel rån, misshandel, sexuella övergrepp, olyckor, krigshändelser eller en svår förlossning.

Överdriven vaksamhet, stark ångest och återupplevande av det som hänt genom återkommande påträngande och plågsamma minnesbilder, så kallade flashbacks, ingår i symtombilden vid PTSD. Andra symtom är till exempel sömnproblem och undvikande av företeelser som kan påminna om det ursprungliga traumat.

PTSD har tidigare legat utanför föreningen ÅSS’ blickfång. Under årsmötet för två veckor sedan beslöts att PTSD hädanefter ska vara en av de diagnoser som vi fokuserar på, tillsammans med panikångestsyndrom, social fobi och generaliserat ångestsyndrom. Det skrevs in i de nya stadgarna, som då antogs.

Behöver du någon att prata med?

När livet känns jobbigt, när tankarna har för stor påverkan på ens vardag så kan det vara skönt att prata med någon. Du kan alltid även vända dig till närmsta psykiatriska akutmottagning.


Om du behöver AKUT HJÄLP, ring 112.


Behöver du få ett snabbt svar om vart du ska vända dig inom vården ska du ringa sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177.


Övriga hjälpresurser:

  • Självmordslinjen
    Tfn: 90101, Öppet dygnet runt. Via hemsidan kan du även chatta eller maila för att få stöd
  • Nationella Hjälplinjen
    Tfn: 020-22 00 60, Öppet 13-22 alla dagar
  • Ångestsyndromsällskapet Riks Stödchatt
    Öppet på Söndagar - Måndagar samt Onsdag mellan kl. 20.00-21.00

Vårens program 2019

Det finns inga kommande events just nu.

Senaste kommentarer

Bli medlem

Ta del av vad ett medlemskap i Ångestsyndromsällskapet kan ge dig.