Om oss

Uppsala Ångestsyndromsällskap, eller Uppsala ÅSS, är en ideell förening, partipolitiskt obunden och religiöst neutral, som genom information och kamratstödjande verksamhet verkar för dem som är eller har varit drabbade av olika ångestbesvär, huvudsakligen paniksyndrom, social fobi och generaliserat ångestsyndrom.

Vi tar inte ställning vare sig för eller emot några behandlingsformer. Uppsala Ångestsyndromsällskap är öppet för alla som vill verka för dess syften. Grunden för vår verksamhet är medlemmarnas kunskaper och erfarenheter av ångestsyndrom och av olika behandlingsformer och de störningsframkallande faktorer som finns i samhället.

Förutom att sprida information om olika ångestbesvär – deras konsekvenser och möjliga behandling – verkar Uppsala Ångestsyndromsällskap för

 • att medlemmarnas egna erfarenheter i sociala och psykiska frågor respekteras och tas tillvara i samhället,
 • att integritet och rättigheter respekteras
 • att befintliga behandlingsmetoder görs tillgängliga för alla
 • att panikångest, socialfobi, generaliserad ångest och andra ångestsyndrom erkänns inom socialförsäkringssystemet
 • att forskningen om ångestsyndrom förstärks genom ökade anslag.

ÅSSbroschyr

Uppsala Ångestsyndromsällskap (ÅSS) är en ideell stöd- och patientförening för personer i Uppsala län med olika typer av ångestproblematik, såsom agorafobi, paniksyndrom, social fobi och generell ångest (GAD). Vi vänder oss även till de ångestdrabbades anhöriga. På vår hemsida kan du läsa om föreningens aktiviteter, verksamhet och planering samt lämna egna kommentarer.

Under årets gång hålls ett antal medlemsträffar. Programmet varierar, men anknyter som oftast på något sätt till ångest, psykisk ohälsa, psykologi eller självhjälp. Det kan vara inbjudna gäster, temasamtal, diskussionsgrupper, information om verksamma behandlingsmetoder och terapiformer, frågestunder, presentation av effektiva självhjälpsmetoder etc. Som medlem är det bara att komma till våra träffar, ingen anmälan behövs.

En speciell typ av träffar är våra rent sociala sammankomster. De syftar först och främst till trevligt mänskligt umgänge, som när man är tillsammans med vänner, men erbjuder också en möjlighet till exponering, om man har social fobi, och social färdighetsträning. Till dessa sammankomster blir man speciellt inbjuden som medlem (och därför är det viktigt att vi har era aktuella kontaktuppgifter, gärna e-postadress, som ni är välkomna att mejla till oss).

Är du däremot inte medlem och nyfiken på vad vi gör, välkomnar vi dig till våra öppethus kvällar, som vi har en onsdag i början och respektive i slutet av varje vår- och hösttermin. Tiden brukar vara mellan kl 18.00 och 20.00. De datumen hittar du i vårt program i pappersformat eller här på hemsidan.

Behöver du någon att prata med?

När livet känns jobbigt, när tankarna har för stor påverkan på ens vardag så kan det vara skönt att prata med någon. Du kan alltid även vända dig till närmsta psykiatriska akutmottagning.


Om du behöver AKUT HJÄLP, ring 112.


Behöver du få ett snabbt svar om vart du ska vända dig inom vården ska du ringa sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177.


Övriga hjälpresurser:

 • Självmordslinjen
  Tfn: 90101, Öppet dygnet runt. Via hemsidan kan du även chatta eller maila för att få stöd
 • Nationella Hjälplinjen
  Tfn: 020-22 00 60, Öppet 13-22 alla dagar
 • Ångestsyndromsällskapet Riks Stödchatt
  Öppet på Söndagar - Måndagar samt Onsdag mellan kl. 20.00-21.00

Vårens program 2019

Det finns inga kommande events just nu.

Senaste kommentarer

Bli medlem

Ta del av vad ett medlemskap i Ångestsyndromsällskapet kan ge dig.