Biokvällen den 26 oktober är inställd!

Den planerade biokvällen för föreningens medlemmar den 26 oktober

har vi tyvärr tvingats ställa in.

Publicerad i Medlemsträffar, Uncategorized

öppet hus/cafékväll 5 november

10881_HD

Den 5 november 2019 kl. 18.00 – ca 20.30 bjuder föreningen in till höstens andra

öppet hus/cafékväll. Vi bjuder på fika. Alla som är intresserade av ÅSS och dess verksamhet

är välkomna då att komma till aktivitetshus Pepparn på Årstagatan 14 i Salabacke

i Uppsala.

Inget krav på medlemskap!

 

Välkommen!

Hälsar styrelsen

Publicerad i Öppet hus

Öppet hus/Cafékväll 3 september 2019

IMG_0344

Tisdagen den 3 september hade föreningen höstens första öppet hus/ cafékväll. Vi var 7 personer som träffades på aktivitetshuset Pepparn i Salabacke i Uppsala. Vi fikade och samtalade. En mycket trevlig kväll.

Publicerad i Medlemsträffar Taggar: , ,

Utflykt till Öregrund 9/8-2019

20190809_121414_001

20190809_121504received_347669476172100received_382257342434034received_1377371699087188received_1604873589642776 (1)received_1604873589642776 (1)received_2347477725470160received_2432336773717057   Fredagen den 9 augusti 2019 anordnade ÅSS en resa till Öregrund för medlemmarna. Vi var 5 personer som åkte dit och hade en jättetrevlig eftermiddag. Vi fikade, strosade runt och avslutade sedan med en gemensam lunch. Vid 15.00- tiden var det så dags att åka tillbaka till Uppsala. Tack alla ni som deltog!!

Publicerad i Medlemsträffar Taggar: ,

Utflykt till Sigtuna den 14 juni

Fredagen den 14 juni 2019 bjöd föreningen sina medlemmar på en utflykt till Sigtuna. Vi strosade runt i staden, åt en god lunch (som föreningen bjöd på) och fikade. Vi var 7 medlemmar som deltog och vi hade även tur med vädret.

 

20190614_115841_001 (2)20190614_115849_003 (2)20190614_115858_004 (2)20190614_115943_002 (2)20190614_121959_002 (2) Tack alla ni som deltog och gjorde denna utflykt till en så trevlig social samvaro.20190614_151405 (2) Tack även till träffpunkt Tinget i Uppsala för att vi fick låna er fina buss och en trevlig chaufför.

Publicerad i Medlemsträffar Taggar: , ,

Märta Nasvelldagen 21 mars 2019 i Psykiatrins hus

Torsdagen den 21 mars 2019 anordnades Märta Nasvelldagen av Uppsala universitet, psykiatrin i Uppsala samt brukarorganisationerna. Temat denna gång var: Ångest- från hjärnavbildning till behandling. Totalt hölls fem föreläsningar om ångest mellan 16.30 och 19.30 med en kort paus vid 17.45-18.10 då kören Cikada sjöng under ledning av Ingela Linde.

Eftermiddagen inleddes med en introduktion som hölls av följande personer:

Lisa Ekselius, professor, överläkare

Gunilla Svedström, verksamhetschef
Pia Röjdeby, brukarinflytandesamordnare

Första föreläsningen Varför pratar vi inte om ångest? hölls 16.50-17.20 av två av ÅSS:s medlemmar, det vill säga två personer som har egen erfarenhet av att leva med ångest. Det var Ylva Larsson och föreningens ordförande, Petra Rohrer. 

Därefter föreläste  Andreas Frick, docent, psykolog  och  Malin Gingnell, docent, ST-läkare på temat: Hur kan vi mäta ångest?

Efter pausen föreläste så Maria Torsner, utvecklingsledare, om  Snorkel – att kunna andas fast man är under ytan- information och egenvård vid ångest.

Nästa föreläsning handlade om  Känsloskola: Lär dig hantera ångest och få det lättare att nå viktiga mål i livet och hölls av:
Martina Wolf-Arehult, fil dr, psykolog
Martina Isaksson, doktorand, psykolog

Sista föreläsningen var:

Vad händer i hjärnan vid behandling av ångest?
Andreas Frick, docent, psykolog
Malin Gingnell, docent, ST-läkare

19.30  Avslutningsord.

 

Glädjande nog var det många åhörare som befann sig på plats, ca 400- detta gjorde att man tvingades att öppna ytterligare två rum där åhörarna kunde se och höra föreläsarna via en film som streamades.  Forskarna som deltog vill också ha fortsatt kontakt med Ångestsyndromsällskapet ÅSS för gemensamma diskussioner om sin forskning kring ångestsyndrom.

Nu finns det en film från föreläsningarna under Nasvelldagen, sehttps://www.akademiska.se/, sök sedan under Psykiatri- klicka därefter på ”Psykiatri psykiatri”, den första i blå text som står under ”antalet sökträffar 81”, därefter klickar man på ”Se  föreläsningarna från Märta Nasvelldagen 2019” som står med röd text.

Läs gärna artikeln om denna eftermiddag/kväll i Vox Vigor. https://voxvigor.se/ylvas-och-petras-upplevelser-av-angest/.

Publicerad i föreläsningar

Fångad i panikångestens fasta grepp- en artikel i nättidningen Vox Vigor

FÅNGAD I PANIKÅNGESTENS FASTA GREPP

Fångad i panikångestens fasta grepp

VAD INNEBÄR DET ATT VARA FÅNGAD I PANIKÅNGESTENS FASTA GREPP? ATT STÄNDIGT VARA RÄDD, INTE VÅGA GÖRA SAKER PÅ EGEN HAND? VAD ÄR PANIKÅNGEST EGENTLIGEN? PETRA ROHRER BERÄTTAR HÄR OM SINA UPPLEVELSER.

Ångest är en stark oro eller rädsla som tydligt känns i kroppen. Det är obehagligt men inte farligt att ha ångest. Eftersom det känns så starkt i kroppen kan det vara svårt att förstå att det har att göra med hur man mår psykiskt. Paniksyndrom kännetecknas av återkommande ångestattacker under minst en månad och att du är så rädd för att få en ny attack att du börjar undvika vissa situationer och platser.

Omkring 10 % av befolkningen har någon gång upplevt panikattacker. Fullt utvecklat paniksyndrom ses hos 1 % av män och 2 % av kvinnor.

Debutåldern varierar – de flesta insjuknar dock någon gång mellan tonåren och 40-årsåldern, enligt Internetmedicin.se.

Du kan till exempel, enligt 1177 – vårdguiden, känna:

 • ett tryck över bröstet,
 • att hjärtat slår snabbt eller hårt
 • att du blir torr i munnen
 • att du får en klump i magen eller känner dig yr eller svag i musklerna
 • En del får diarré eller måste kissa oftare än vanligt
 • Svettningar
 • Svårt att andas

Ångestsyndromgruppen innehåller följande diagnoser: panikångest, social ångest, GAD (generaliserad ångest) och PTSD (posttraumatiskt stressyndrom).

MIN UPPLEVELSE AV ATT FÅ EN PANIKATTACK

Att få en panikattack är som att en jättevåg av ångest sköljer över hela kroppen, hjärtat bultar allt hårdare och fortare (kan ibland förväxlas med att få en hjärtattack), det blir svårare att andas – det känns som att man kommer att kvävas, man får inte tillräckligt med luft, jag fick ofta en enorm handsvett, tankarna blir nattsvarta, övertygelsen om att jag kommer att dö blev allt starkare och det kändes som att ångesten hade mig i ett oerhört fast grepp som det var nästan omöjligt att ta sig ur.

DEN STÄNDIGA SKRÄCKEN

När jag var 27 eller 28 år drabbades jag för första gången av panikångest. Jag hade då ingen aning om vad det var, bara att det var fruktansvärt obehagligt och jobbigt. Jag fick oerhört svårt att andas, mycket stark hjärtklappning, svettningar, blev mycket torr i munnen m.m. Vissa gånger var panikattacken så svår att jag trodde att jag skulle dö. Efter en panikattack blev jag väldigt, väldigt utmattad och behövde mycket vila. Känslorna i samband med en panikattack är så svåra att bemästra, en mycket stark oro över att till exempel behöva lämna hemmet, att lämna tryggheten.

Att leva med den ständiga skräcken för nya panikattacker gjorde att jag till slut utvecklade ett beroende av mina benzodiazepiner som oftast används som ångestdämpande och som sömnmedel. Jag överdoserade i flera år och till slut upptäckte vården detta och remitterade mig till beroendemottagningen här i Uppsala.

Panikångesten satte sina klor i mig likt en rovfågel som griper tag i sitt byte och som vägrar släppa det. Hur jag än försökte så kunde jag inte göra mig fri från ångesten. Ångesten sköljde över mig som en jättevåg och det kändes som att jag skulle drunkna, jag kände hur hjärtat började slå allt hårdare, jag började svettas, det blev svårare att andas- det kändes som att jag skulle kvävas. Panikångest kommer alltid utan förvarning, plötsligt finns den bara där och jag förstod inte varför.

PANIKÅNGESTEN LEDDE TILL ISOLERING

För mig innebar panikångesten att jag blev som ett litet barn igen. Jag blev mycket beroende av andra människors stöd och hjälp, förlorade min självständighet och hela mitt liv blev oerhört begränsat. Panikångesten gjorde att jag isolerade mig hemma. Jag kunde inte åka buss eller tåg ensam, inte gå in i affärer och handla utan sällskap, inte vara ensam hemma, inte heller kunde jag äta när jag var ensam.

ILSKAN SOM EN DRIVKRAFT OCH ANDRA STRATEGIER

En strategi som faktiskt hjälpte mig att hantera min situation då jag blev less på att sitta hemma isolerad, var ilskan. Det var ilskan som till slut fick mig att söka vård och stöd. En annan strategi var att lära mig magandning, vilket är viktigt just när man lider av panikångest. En tredje strategi var det jag brukar kalla för ”pälsterapi”, det vill säga att använda sitt husdjur- i mitt fall en katt- för att lära sig slappna av. Ytterligare en strategi som jag har använt är mindfulness. När man har mycket ångest så är man ständigt orolig för vad som ska hända imorgon, i nästa vecka och så vidare. Att lära sig vara i nuet som mindfulness lär ut, gör att ångesten minskar betydligt. Dock krävs det en del träning. Avslappningsövningar till skön och lugnande musik har också hjälpt mig. Jag önskar att vården kunde erbjuda lite alternativa behandlingar för personer med ångestproblematik- inte bara mediciner, även om man behöver det också för att få vardagen att fungera.

UPPSALA ÅNGESTSYNDROMSÄLLSKAP ÅSS

Att hitta en förening där man kan träffa andra som har liknande erfarenheter och som verkligen vet hur det är att leva med någon form av psykisk ohälsa gjorde i alla fall mig gott. 2007 hittade jag Uppsala Ångestsyndromsällskap – ÅSS – och kände direkt en stark tillhörighet och gemenskap samt acceptans som blev viktig för mig. År 2009 blev jag aktiv i föreningen – kände att jag ville ge något.

Text: Petra Rohrer

Foto: Göran Holm

Publicerad i Uncategorized

Öppet hus träff 5 februari 2019

Tisdagen den 5 februari 2019 bjöd föreningen in till vårens första öppet hus träff. Det var 6 personer som träffades i HSO:s lokaler på Kungsgatan 64 i Uppsala.

Publicerad i Öppet hus Taggar:

Märta Nasvelldagen 21 mars 2019

Torsdagen den 21 mars kl.16.00-19.30 2019 bjuder Psykiatrin i Uppsala in till Märta Nasvelldagen. Årets tema är ÅNGEST.

Märta Nasvelldagen tillägnas sjuksköterskan och donatorn Märta Nasvell. Hon kämpade hela sitt liv för att människor med psykisk sjukdom ska mötas av samma respekt som dem som drabbas av kroppslig sjukdom.

Märta Nasvelldagen – Vetenskapsområdet för medicin och farmaci – Uppsala universitet

Psykiska sjukdomar orsakar mycket lidande och kan leda till att en livsbana förändras tillfälligt eller för alltid. Under de senaste decennierna har kunskapsläget förbättrats och psykiatrin har idag en stor arsenal av evidensbaserade behandlingar att erbjuda. Men det finns fortfarande en stor brist på kunskap om hur hjärnan fungerar, både vid hälsa och vid psykisk sjukdom. Dessutom finns mycket annat som måste bekämpas, förutom okunskap, stigmatisering och fördomar, så även orsakerna till att patienter med psykisk sjukdom dör i förtid i kroppsliga sjukdomar.

Därför vill vi berätta om alla psykiatrins utmaningar och ge möjlighet till frågor och en sund diskussion.

Arrangör:  Märta Nasvelldagen – Vetenskapsområdet för medicin och farmaci – Uppsala universitet

Institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet i samarbete med Verksamhetsområde psykiatri, Akademiska sjukhuset och Brukarorganisationerna i Uppsala län. Föreläsningarna är kostnadsfria och öppna för alla som är intresserade.

Tid: torsdag 21 mars, kl.16.00-19.30

Plats:  Märta Nasvelldagen – Vetenskapsområdet för medicin och farmaci – Uppsala universitet

Psykiatrins hus, Akademiska sjukhuset, ingång 10

2019 års program:

16.00     Huset öppnar för allmänheten.

16:30-16:40    Introduktion,

Lisa Ekselius, professor, öl

Gunilla Svedström, verksamhetschef

Pia Röjdeby, brukarrepresentant

16.45-17.10         Varför pratar vi inte om ångest?

Ylva Larsson, attitydambassadör och Petra Rohrer, ordförande ÅSS och attitydambassadör                                               föreläser om sina egna erfarenheter av att leva med ångest.

 

17.15-17.40    Hur kan vi mäta ångest?

Andreas Frick, docent, psykolog

Malin Gingnell, docent, läkare

17.40-18.10    Paus

18.10-18.35                    Snorkel – att kunna andas fast man är under ytan

Information och egenvård vid ångest

Maria Torsner, utvecklingsledare

 

 

18.40-19.05    Känsloskola: Lär dig hantera rädsla och få det lättare att nå viktiga mål i livet

Martina Wolf, med dr, psykolog

Martina Isaksson, doktorand, psykolog

 

19.10-19.30    Vad händer i hjärnan vid behandling av ångest?

Andreas Frick, docent, psykolog

Malin Gingnell, docent, ST-läkare

19.30           Avslutningsord

 

Publicerad i Uncategorized

Radio Fyris har intervjuat föreningens ordförande om psykisk ohälsa

 

Den 23 november 2018 blev ÅSS:s ordförande, Petra Rohrer, intervjuad av Radio Fyris´medarbetaren Eleonor B om psykisk ohälsa.

 

 

Publicerad i Nyheter

Behöver du någon att prata med?

När livet känns jobbigt, när tankarna har för stor påverkan på ens vardag så kan det vara skönt att prata med någon. Du kan alltid även vända dig till närmsta psykiatriska akutmottagning.


Om du behöver AKUT HJÄLP, ring 112.


Behöver du få ett snabbt svar om vart du ska vända dig inom vården ska du ringa sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177.


Övriga hjälpresurser:

 • Självmordslinjen
  Tfn: 90101, Öppet dygnet runt. Via hemsidan kan du även chatta eller maila för att få stöd
 • Nationella Hjälplinjen
  Tfn: 020-22 00 60, Öppet 13-22 alla dagar
 • Ångestsyndromsällskapet Riks Stödchatt
  Öppet på Söndagar - Måndagar samt Onsdag mellan kl. 20.00-21.00

Vårens program 2019

Det finns inga kommande events just nu.

Senaste kommentarer

Bli medlem

Ta del av vad ett medlemskap i Ångestsyndromsällskapet kan ge dig.