Förbundskongress 26-27 maj 2018 i Linköping

 

 

20170902_083341_resized20170902_145129_resized20170902_083402_resized

Helgen den 26-27 maj hade ÅSS riksförbund (som nu har bytt namn till Ångestförbundet ÅSS) sin kongress i Linköping. Kongressen samlade ca 45 deltagare från de olika lokalföreningarna i landet. Flest deltagare kom från Göteborg och Stockholm, från Uppsala deltog 2 representanter.

Lördagen den 26 maj ägnade vi förmiddagen åt rapporter från lokalföreningarna. Hur varje lokalförening fungerar, vilka som inte är aktiva just nu samt vilka lokalföreningar som har startats upp igen. Eftermiddagen ägnades åt olika diskussioner som dels leddes av en utomstående föreläsare och dels av ÅSS:s Uppsalas ordförande, Petra R. Petra ledde diskussioner om olika metoder för brukarinflytande. Hon berättade vilka metoder som Uppsala använder sig av för att öka inflytande och delaktighet för patienter och närstående. Metoder som hon berättade om var :

 • IPP- inflytande på plats som gjordes 2016 i Psykiatrins hus. En metod där personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa stod 2 timmar, 2 dagar i veckan i entren och tog emot synpunkter på psykiatrivården från patienter, närstående och personal.
 • BRukarrevisioner- som är en granskning av verksamheter, mottagningar eller avdelningar som görs av personer som har egen erfarenhet av psykisk ohälsa, s.k. brukarrevisorer.
 • BRukarråd- möten med företrädare för psykiatrin som hålls regelbundet varje termin för gemensamma diskussion om förbättringar.
 • Brukarnätverket NSPH-Nationell Samverkan för Psykisk hälsa- ett nätverk som består av ca 10 patient-, brukar och anhörigföreningar som samverkar kring gemensamma frågor gällande psykiatri.

Lördagen avslutades med en gemensam middag på hotellet.

 

Söndagen ägnades helt åt förbundets årsmöte då en ny styrelse valdes. Förbundsordförande Lena Huss valdes

om för ytterligare en period. I den nya styrelsen sitter nu representanter för lokalföreningarna i Stockholm (2              st), Göteborg (1), Eskilstuna (2), Uppsala (1), Gävle (1) samt Halmstad (2). Vid årsmötet togs också beslutet om att byta namn från Svenska Ångestsyndromsällskap till Ångestförbundet ÅSS.

 

 

 

Publicerad i Riksförbundet ÅSS

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Behöver du någon att prata med?

När livet känns jobbigt, när tankarna har för stor påverkan på ens vardag så kan det vara skönt att prata med någon. Du kan alltid även vända dig till närmsta psykiatriska akutmottagning.


Om du behöver AKUT HJÄLP, ring 112.


Behöver du få ett snabbt svar om vart du ska vända dig inom vården ska du ringa sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177.


Övriga hjälpresurser:

 • Självmordslinjen
  Tfn: 90101, Öppet dygnet runt. Via hemsidan kan du även chatta eller maila för att få stöd
 • Nationella Hjälplinjen
  Tfn: 020-22 00 60, Öppet 13-22 alla dagar
 • Ångestsyndromsällskapet Riks Stödchatt
  Öppet på Söndagar - Måndagar samt Onsdag mellan kl. 20.00-21.00

Vårens program 2019

Det finns inga kommande events just nu.

Senaste kommentarer

Bli medlem

Ta del av vad ett medlemskap i Ångestsyndromsällskapet kan ge dig.