Tankar om betydelsen av bra självkänsla

Självkänsla- vad är det? Vad betyder det att ha en bra respektive dålig självkänsla?  Hur blev mitt liv när jag förbättrade min egen självkänsla?

Självkänsla eller självuppfattning är den självkännedom som handlar om uppfattningen man har om sig själv och den man är. En svag självkänsla kan både vara att under- och överskatta sin person eller kapacitet, och behöver hållas isär från begreppet självförtroende som har med prestationer att göra. God självkänsla är att veta vad man faktiskt går för. Det ska också hållas isär från självuppskattning (normal narcissism), som handlar om att acceptera och tycka om sig själv. (Källa: Wikipedia)

När jag var liten så var jag en väldigt blyg, tystlåten och tillbakadragen person. Min självkänsla/självuppfattning var väldigt dålig/låg. Jag tyckte att jag inte dög som jag var, jämförde mig alltid med min lillebror ( som alla såg upp till), jag var också otroligt negativ till det mesta och kunde inte ta emot beröm- däremot var jag väldigt bra på att ta åt mig av kritik.

När jag så var 27 eller 28 år så drabbades jag av psykisk ohälsa (panikångest, posttraumatiskt stressyndrom, generaliserad ångest, social fobi, utmattningsdepression). Hela mitt liv förändrades. Plötsligt kunde jag inte klara av något på egen hand längre. Min panikångest begränsade mig och min vardag så mycket att jag till slut var nästan helt isolerad. Jag fick mediciner, blev sjukskriven och satt mest hemma och tyckte synd om mig själv. Detta pågick i nästan 20 år och drabbade mina anhöriga/närstående enormt mycket. Jag har också alltid haft ett ganska hett temperament, vilket inte bara behöver vara negativt. Ilska kan även användas som en drivkraft.

Men att sitta hemma och tycka synd om sig själv mår man ju inte särskilt bra av. Till slut blev jag så less och trött på min situation och på hur jag mådde, så ilskan gjorde att jag bestämde mig för att göra något åt min situation. Jag fick ett väldigt bra stöd, hjälp och bemötande från vården- bl.a. fick jag gå hos en KBT-terapeut som min dåvarande arbetsgivare betalade åt mig, jag fann en förening som har betytt och fortfarande betyder mycket för mig- Uppsala Ångestsyndromsällskap ÅSS, där jag idag är viceordförande. Jag hade också utvecklat ett läkemedelsberoende av benzodiazepiner, så jag kom till slut till Beroendemottagningen här i Uppsala för att få hjälp med att trappa ur benzodiazepinerna.  Här träffade jag en beroendesköterska som var fantastisk- tack vare henne så lyckades jag trappa ur medicinen på 1 1/2 år. Några månader efter att jag hade börjat min behandling hos Beroendemottagningen, så erbjöds jag att gå en kurs i hur man stärker sin självkänsla som kallades ”Liv och lust”. Den kursen pågick i ett par månader och hjälpte mig mycket att stärka min självkänsla.

Varför skriver jag om detta? Jo, för att jag tycker att det är viktigt att människor som mår psykiskt dåligt får en chans att även jobba med att stärka sin självkänsla och för att jag vill försöka inge ett hopp om att man med rätt stöd och hjälp kan mår bra, eller i alla fall bättre, igen.

Vad har det då inneburit för mig att ha en bra självkänsla? Det har inneburit flera saker för mig- jag har blivit en mycket mer positiv person, kan ta emot beröm och tar inte längre åt mig personligt av kritik. Jag hamnar sällan i konflikt med andra personer, jag tror på mig själv, vågar uttrycka mina åsikter och stå för dem, jag tycker om mig själv och anser att jag är lika mycket värd som andra och framför allt så mår jag idag mycket bättre psykiskt. Har ingen ångestproblematik kvar, utan har ett mycket bra liv idag med min sambo och mina två katter. Arbetar nu 90% och är mer självständig igen.

Så det jag vill ha sagt med min berättelse är att när man pratar om återhämtning, att få människor att må bättre och få ett fungerande liv så bör man även tänka på detta med att stärka självkänslan.

Tack för ordet!Petra

Publicerad i personlig blogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Behöver du någon att prata med?

När livet känns jobbigt, när tankarna har för stor påverkan på ens vardag så kan det vara skönt att prata med någon. Du kan alltid även vända dig till närmsta psykiatriska akutmottagning.


Om du behöver AKUT HJÄLP, ring 112.


Behöver du få ett snabbt svar om vart du ska vända dig inom vården ska du ringa sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177.


Övriga hjälpresurser:

  • Självmordslinjen
    Tfn: 90101, Öppet dygnet runt. Via hemsidan kan du även chatta eller maila för att få stöd
  • Nationella Hjälplinjen
    Tfn: 020-22 00 60, Öppet 13-22 alla dagar
  • Ångestsyndromsällskapet Riks Stödchatt
    Öppet på Söndagar - Måndagar samt Onsdag mellan kl. 20.00-21.00

Vårens program 2019

Det finns inga kommande events just nu.

Senaste kommentarer

Bli medlem

Ta del av vad ett medlemskap i Ångestsyndromsällskapet kan ge dig.