ÅSS nya hemsida!

Hej!

På denna sida kommer vi att skriva om det som är på gång i föreningen och vad vi arbetar med när det gäller inflytande- och påverkansarbete gällande psykiatri ( särskilt då det som gäller ångestproblematik). Alla är naturligtvis välkomna att komma med egna förslag på vad ni vill att vi ska skriva om här på bloggen. Vänligen kontakta då föreningens viceordförande/kontaktperson Petra Rohrer på e-post: petra@brukarinflytande.se eller via mobil: 0723-215213.

En  presentation av mig och min historia- Petra:

Jag är 50 år och kommer ursprungligen från Stockholm, men har bott i Uppsala sedan 1999. Jag har egen erfarenhet av psykisk ohälsa i form av framför allt panikångest, PTSD (posttraumatiskt stressyndrom), läkemedelsberoende ( av benzodiazepiner) och utmattningsdepression. Mina första ångestattacker fick jag när jag var ca 27-28 år och då bodde jag fortfarande i Stockholm. Värst för mig var att åka tunnelbana, men jag hade även stora svårigheter med att vara ensam och att vistas ute i stora folksamlingar( agorafobi). Mitt första trauma inträffade redan när jag var 5 år och hade med min hemmiljö att göra. Min pappa var en svårt alkoholiserad och våldsam man och min mamma gjorde så gott hon kunde för att skydda mig och min 2 år yngre bror.

Nästa trauma inträffade 1988, då var jag 23 år, och då var det min yngre bror som omkom. Fyra år senare, 1992, blev en av mina vänner styckmördad av en gemensam bekant och detta trauma har förmodligen påverkat mig mest. Och något år senare blev jag ytterligare traumatiserad då jag höll på att kväva mig själv till döds. Efter den händelsen utvecklade jag mina specifika fobi- sväljfobi. Under ca 3-4 år kunde jag inte äta när jag var ensam.  Alla dessa händelser, som jag inte bearbetade förrän långt senare, bidrog starkt till min ångestproblematik.

Under vissa perioder av mitt liv har jag inte kunnat arbeta, utan varit sjukskriven. 2006 tvingades jag sluta mitt arbete som ekonomiassistent på ett medelstort företag i Stockholm, efter att ha drabbats av utmattningsdepression. Jag hade under många år även en mycket dålig självkänsla och självbild. Men tack vare bra hjälp och stöd, både från läkare, psykologer, behandlare samt min mamma och min nuvarande sambo plus mina 2 katter så mår jag idag bra igen. Idag arbetar jag 90% och har ingen ångestproblematik längre. 2007 hittade denna förening och det har också varit till stor hjälp. Att för träffa andra med liknande erfarenheter, dela erfarenheter med varandra, känna att man inte är ensam har varit till mycket stor hjälp för mig. Sedan 2009 har jag varit mycket aktiv i föreningen och är ute mycket och representerar föreningen och försöker vara en röst för de med ångestproblematik som inte har möjlighet att göra sig hörda.

Varför berättar jag detta? Jo, mitt främsta syfte med att berätta min historia offentligt ( är också utbildad attitydambassadör för Hjärnkoll, vilket innebär just att vara ute och föreläsa om sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa/psykiska funktionsnedsättningar) är att försöka förmedla ett HOPP till alla de som mår psykiskt dåligt att det går att må bra igen, om man bara får rätt hjälp och stöd i rätt tid.

Saker som har hjälpt mig att handskas med ångest:

 • Magandning.
 • Avslappningsövningar.
 • Mindfulness ( medveten närvaro).
 • Pälsterapi ( mina katter).
 • en kurs i hur man bygger upp sin självkänsla.
 • ÅSS.

 

Publicerad i Uncategorized Taggar: , ,
4 comments on “ÅSS nya hemsida!
 1. Jouanita skriver:

  Åh vilken fin hemsida ni har! Lätt att hitta, härliga färger – den gör mig glad! Lycka till med sidan och hoppas på att ni får många besökare! 😉

  Och en sak till…. så bra att ni finns!

 2. Jannice skriver:

  Hej
  äntligen hittat sidan.
  Jättefin.
  /jannice

  • Petra Rohrer skriver:

   Hej Jannice!
   SÅ bra att du har hitta vår hemsida! Och jätteroligt att du gillar den!

   /Petra

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Behöver du någon att prata med?

När livet känns jobbigt, när tankarna har för stor påverkan på ens vardag så kan det vara skönt att prata med någon. Du kan alltid även vända dig till närmsta psykiatriska akutmottagning.


Om du behöver AKUT HJÄLP, ring 112.


Behöver du få ett snabbt svar om vart du ska vända dig inom vården ska du ringa sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177.


Övriga hjälpresurser:

 • Självmordslinjen
  Tfn: 90101, Öppet dygnet runt. Via hemsidan kan du även chatta eller maila för att få stöd
 • Nationella Hjälplinjen
  Tfn: 020-22 00 60, Öppet 13-22 alla dagar
 • Ångestsyndromsällskapet Riks Stödchatt
  Öppet på Söndagar - Måndagar samt Onsdag mellan kl. 20.00-21.00

Vårens program 2019

Det finns inga kommande events just nu.

Senaste kommentarer

Bli medlem

Ta del av vad ett medlemskap i Ångestsyndromsällskapet kan ge dig.